Openbare WOZ-waarden en de Vastgoedscanner

De WOZ-waarde voor woningen wordt openbaar per 1 oktober 2016. Wat betekent dit voor het gebruik van de Vastgoedscanner?

Extra landelijk loket naast de Vastgoedscanner

De WOZ-waarde van woningen wordt vanaf 1 oktober 2016  openbaar. Iedereen kan dan de WOZ-waarde opvragen bij een digitaal loket: de online WOZ-viewer. Het loket is opgezet voor raadpleging door burgers, maar ook u kunt daar van een woning de WOZ-waarde inzien. Let wel, alleen de WOZ-waarde zal worden getoond, dus geen gegevens over bijvoorbeeld lokale belastingtarieven. Daarnaast gaat het alléén om de WOZ-waarde van woningen en niet die van bijvoorbeeld bedrijfspanden.

Aansluiting Landelijke Voorziening

Alle gemeenten moeten de WOZ-gegevens gaan aanleveren via een Landelijke Voorziening (LV WOZ). Echter, per medio augustus waren van de 390 gemeenten er nog maar 78 aangesloten op de Landelijke Voorziening. De verwachting is dan ook dat op 1 oktober een aanzienlijk aantal gemeenten nog niet zal zijn aangesloten.  Dit betekent dat de WOZ-waarden van die gemeenten nog niet via het loket op te vragen zijn.

De Vastgoedscanner biedt meer

De Vastgoedscanner bevat gegevens van vrijwel alle gemeenten, dus ook die van gemeenten waarvan de WOZ-waarde niet op te vragen is met de WOZ-viewer. Aangezien de Vastgoedscanner gegevens bevat van 98% van de gemeenten, hoeft u nog steeds maar op één plaats te zoeken.

WOZ-waarden van een bedrijfspand zijn niet opgenomen in de WOZ-viewer. In de Vastgoedscanner zijn deze gegevens over niet-woningen wél opgenomen.Ook de WOZ-waarde van voorgaande jaren zijn opgenomen in de Vastgoedscanner. Dit kan van pas komen bij bijvoorbeeld het opmaken van belastingaangiften van voorgaande jaren.

Meer dan alleen de WOZ

Via de Vastgoedscanner hebben gebruikers (gratis) toegang tot tarieven als onroerendezaakbelasting (OZB), reinigingsheffing, rioolheffing en heffingskorting, Daarnaast biedt de applicatie ook toegang tot kadastrale gegevens, buurtstatistieken van het CBS en allerhande bouwkundige gegevens.

Samengevat

  • De WOZ-waarde voor woningen wordt op 1 oktober openbaar;
  • De WOZ-waarde voor niet-woningen wordt niet openbaar;
  • Naast de Vastgoedscanner komt er een nieuw landelijk loket (WOZ- viewer) waar enkel de WOZ-waarde van woningen kan worden opgevraagd;
  • Het loket is niet volledig gevuld (half augustus 2016 was 20% van de gemeenten aangesloten op de achterliggende Landelijke Voorziening ). Bij de Vastgoedscanner kunt u van vrijwel alle gemeenten de gegevens opvragen;
  • De WOZ-viewer biedt, zoals de naam al doet vermoeden, enkel de WOZ-waarde, andere gegevens, zoals lokale belastingtarieven worden niet getoond;
  • Via de Vastgoedscanner kunnen ook WOZ-gegevens van bedrijfspanden worden opgevraagd;
  • Bovendien kunnen via de Vastgoedscanner WOZ-gegevens van voorgaande jaren, de gemeentelijke lasten (tarieven), kadastrale gegevens en meer detailinformatie over objecten worden opgevraagd.

Hebt u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

DEEL DIT BERICHT